ΡΙΚ Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου - Πρωινό δρομολόγιο 03/12/2022 σχολιασμός ψήφισης των νόμων για το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου τομέα.


Χαιρετίζουμε την ψήφιση των νομοσχεδιων για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο που είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων με το κράτος και απορρέει από την Συμφωνία Πλαίσιο που υπογράφηκε το 2021. Μας περίμενει πολλή δουλειά για τυχόν βελτιώσεις και διευκρινίσεις που θα χρειαστούν για την υλοποίηση και πλήρη εφαρμογή τους. Σημειώνουμε ότι αυτό αφορά όλους τους μόνιμους εργαζόμενους που προσελήφθηκαν στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο τομέα μετά την 1.10.2011 και την μεγάλη ομάδα των εργαζομένων Αορίστου Χρόνου. Δηλώνουμε έτοιμοι να μπούμε σε διάλογο για την ομαλή μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Παρέμβαση του Ανδρέα Ηλία, Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ, στο Πολίτης FM, για το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου τομέα. 

 

 

Παρέμβαση του Ανδρέα Ηλία, Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ, στο Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ, για την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο 2019-2021 και της Συμφωνίας για το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στις 2/12/2021 από τον Υπουργό Οικονομικών και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ»

 

 

Στις 2/12/2021 υπογράφηκαν η Συμφωνία Πλαίσιο για τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για τα ετη 2019-2021 και του νέου Συνταξιοδοτικου Σχεδίου για τους υπαλλήλους του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.
 
συμφωνια πλαισιο photo1  συμφωνια πλαισιο photo2 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η στασιμότητα που επικρατεί στο ουσιώδες θέμα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, που είναι αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής της έγκρισης νέων θέσεων από τα αρμόδια υπουργεία επικαλούμενοι τόσο τη μεταρρύθμιση όσο και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, οδηγεί μέρα με τη μέρα τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα, σε αποψίλωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών τους, καθώς και τη διασάλευση των εργασιακών σχέσεων λόγω κυρίως της προσφυγής, ολοένα και περισσότερο, στην απαράδεκτη πρακτική της αγοράς υπηρεσιών

Ένα περιεκτικό δίλεπτο βίντεο του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το οποίο εξηγεί το ΓεΣΥ με απλά λόγια.

http://www.hio.org.cy/media/GESYShortIntroductionVideoJun2017.mp4

 

Δημοσιογραφική Διάσκεψη της ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στάση εργασίας στις 27 Απριλίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας κατέρχεται στις 27 Απριλίου, από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, όλο το προσωπικό των Δήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Μέγαρο ΣΕΚ από τους Γενικούς Γραμματείς της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Ανδρέα Ηλία και Αντώνη Νεοφύτου αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι θέσεις τους περιέχονται σε επιστολή που στάλθηκε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Η ΟΗΟ–ΣΕΚ και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εκφράζουν την ανησυχία και την απογοήτευση τους για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις περικοπές της κρατικής χορηγίας και της μείωσης των εσόδων δεν αντιμετωπίστηκαν με την δικαιολογία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία τα τελευταία 4 χρόνια παραπαίει. Παρά τις προσπάθειες και τις εξοικονομήσεις στα λειτουργικά και άλλα έξοδα που έκαναν οι δήμοι πολλοί από αυτούς  βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

 Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στον ακόλουθο σύνδεσμο "Ανησυχία για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση"